4 Golongan Lelaki yg Akan Ke Neraka Kerana Wanita

•December 1, 2008 • Leave a Comment

Firman Allah S.W.T;

“Hai anak Adam, peliharalah diri kamu serta ahlimu dari api neraka  dimana bahan bakarnya ialah manusia, jin dan batu-batu…”

Di akhirat nanti ada 4 golongan lelaki yg akan ditarik masuk  ke neraka oleh wanita. Lelaki itu adalah mereka yg tidak memberikan  hak kpd wanita dan tidak menjaga amanah itu. Mereka ialah:

1. Ayahnya
Apabila seseorang yg  bergelar ayah tidak mempedulikan anak2 perempuannya didunia. Dia  tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar  solat,mengaji dan sebagainya Dia membiarkan anak2 perempuannya  tidak menutup aurat. Tidak cukup kalau dgn hanya memberi kemewahan dunia sahaja. Maka dia akan ditarik keneraka oleh  anaknya.


2. Suaminya
Apabila sang suami tidak  mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul! bebas di pejabat,  memperhiaskan diri bukan utk suami tapi utk pandangan kaum lelaki  yg bukan mahram. Apabila suami mendiam diri walaupun  seorang yg alim dimana solatnya tidak pernah bertangguh, saumnya  tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya  bersama-sama ke dlm neraka.


3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya dan saudara lelakinya.  Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya sahaja dan adiknya  dibiar melencong dari ajaran Islam,tunggulah tarikan adiknya di  akhirat kelak.


4. Anak2  lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati  seorang ibu perihal kelakuan yg haram disisi Islam. bila  ibu membuat kemungkaran mengumpat, memfitnah, mengata  dan sebagainya.. .maka anak itu akan disoal dan  dipertanggungjawabk an di akhirat kelak….dan nantikan tarikan  ibunya ke neraka.

(p/s; Duhai lelaki yg bergelar ayah,  bagaimanakah hal keadaan anak perempuanmu sekarang?. Adakah  kau mengajarnya bersolat & saum?..menutup aurat?..pengetahuan agama?.. Jika tidak cukup salah satunya, maka  bersedialah utk menjadi bahan bakar neraka jahanam.)

(p/s; Duhai  lelaki yg bergelar suami, bagaimanakah hal keadaan isteri  tercintamu sekarang?. Dimanakah dia?Bagaimana akhlaknya? Jika  tidak kau menjaganya mengikut ketetapan syari’at, maka terimalah  hakikat yg kau akan sehidup semati bersamanya di  ‘taman’ neraka sana .)

(p/s; Duhai lelaki yg  mempunyai adik perempuan, jgn hanya menjaga amalmu, dan jgn ingat  kau terlepas…kau juga akan dipertanggungjawabk an  diakhirat kelak…jika membiarkan adikmu bergelumang dgn maksiat… dan tidak menutup aurat.)

(p/s; Duhai anak2 lelaki….  sayangilah ibumu….nasihatila h dia jika tersalah atau terlupa….  krn ibu
juga insan biasa… x lepas dr melakukan dosa…selamatkanla h dia dr menjadi ‘kayu api’ neraka….jika
tidak,  kau juga akan ditarik menjadi penemannya.)

Lihatlah…. ..betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia  malah diakhirat pun tarikannya begitu hebat. Maka kaum lelaki yg  bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan  mereka

Dinner With SQ Cargo Divisyen

•November 19, 2008 • Leave a Comment

Today i was invited to join a dinner with SQ cargo team.. Venue; a restaurant named Siriwan which is near to the expo park.. They serve a Thai cuisine with lots of seafood.. I didn’t bring my camera along.. photos attached is from our team mate, EeLeng (thanks for the photos ☺)..

I drive to the place with my friend’s Sony.. We stuck before entering the bridge tol and after the tol… What to say? traffic very slow – 20km/h… after getting clear we finally found that the cause of the traffic jam…. supprisingly a Perodua Myvi being towed by 2 motorcycles.. What? motorcycle? 2 cyclist push the car from back… We reach to the place after 7:30pm… the dishes is ok but quite hot… thanks to SQ managers for the great dinner.. and also to their manager Mr. Teoh (if not mistaken) for his effort as i heard he’s flew from Singapore and joining us for the dinner.. 9:00pm we dismiss…

2008-nov-19-1

2008-nov-19-3

SQ Team; CJ | Claudia | Tony | Ragu | Meena | Joyce | JL Teoh (if not mestaken)

Schenker Team; Our GM TK | Our BM KL | Tze Peng | Lucy | Lina | EeLeng | Yvonne | Ikha | Sony | and myself

Malaysia on Outsider’s Page…

•November 10, 2008 • 3 Comments

KLIA in HDR

hmmm… baru² ni aku sesaja dok surf net… dlm dok surf tu aku terjumpa ngan satu page mamat ni, namanya Trey Ratcliff  tp tak sure dari mana asalnya… dlm pagenya, dia juga turut meletakkan tutor page cara utk membuat teknik tersebut…..  koleksi gambar dia boleh di lawati di dlm Flickr.. most of photos in HDR technique.. Congrats Ratcliff for the nice capture…!!

Cameron Highlands 2nd Visits

•November 7, 2008 • Leave a Comment

Pada 3-5Nov yg lalu aku sekali lagi berpeluang berkunjung ke Cameron Highlands.. Ini merupakan kunjungan kedua aku setelah lebih 10 tahun aku melawat tempat tersebut.. Kalau dulu aku pergi bersama teman² sekolah (mana ler pegi korang suma?) tp kali ni aku pergi bersama kuarga aku… Hmmm.. Banyak gak ler perubahan sepanjang tempoh tersebut… Cian anak aku tu… On da way ke sana vomit dan terus tertido.. Wife aku lebih teruk sepanjang jln, pergi dan balik….

Perkara yg paling hampeh tu masa kitorang kat plaza tol Simpang Pulai… sebaik tiba jer kat situ aku jadi kelam kelibut sbb cari tiket tol tak jumpa.. alamak.. mana aku letak nih?? selalu aku letak dlm drawer tu tp ntah camner lak bleh ilang… isk… isk.. isk… dah cari kat situ tak jumpa aku pon bg tau kat penjaga tol tu pasal tiket hilang pas tu dia bg tau aku, kalo ilang tiket tu aku kena bayo rm60++.. mereka kira pejalanan dari JB ke tol Simpang Pulai… aduss… so dia advice aku suh cari dulu menda tu… park keta kat tepi dan aku menggeledah lam keta… cari punya cari lastly jumpa gak… ntah camner la bleh tesangkut lam lubang tepi pintu keta tu?? ntah bila aku masukkan dalam tu aku sendri pon tak ingat.. heran bin ajaib tul la… lupa sampai camtu ekali…

Kami bermalam di EQ selama 2 mlm… Kami sampai ke hotel tersebut lebih kurang 1430pm.. kiranya tepat masanya utk check in hotel… Oleh kerana terlalu letih semuanya tertido… ditambah plak mlm tu hujan… Jam 2200pm baru kami kuar cari makan… Memandangkan tiada gerai makan yg ada kat situ, so, kami pon pergi ke Berinchang utk makan mlm… Nasib baik tempat ni tak jauh… lebih kurang 10-15 minit perjalanan jer… nak makan kat hotel, tau² jer la… tak mengenyangkan berbanding ngan harga… tak berbaloi rasanya…

<<☺The rest of photos☺>>

Sungai Jana

•November 6, 2008 • Leave a Comment

img_0182Sungai Jana atau lebih di kenali sebagai Bukit Jana oleh penduduk sekitar merupakan salah satu destinasi perkelahan keluarga yg letaknya tidak berapa jauh dari pekan Kamunting, Perak adalah satu projek Cintailah Sungai yg di anjurkan oleh Jawatankuasa Kerja Pembangunan Alam Sekitar dengan kerjasama majlis Perbandaran Taiping… Tiada tanda jalan menyukarkan org luar utk mengetahui ttg kewujudan tempat ini… Papan tanda di atas terletak di pintu masuk lebih kurang 200meter dari jln utama..

 

img_0184 

Air yg mengalir tenang agak dingin juga.. sesuai ler ngan keadaannyer yg mengalir melalui Bukit Jana ni… Memandangkan aku dtg ngan kuarga aku, so aku decide mandi kat tempat yg tak berapa dalam.. Biasa la anak masih kecil…

img_0189 

Akan update this post when i back there soon… sbb masa aku datang sini kamera plak bateri low… not spare another baterry… Ambil gambo pon ntah happe… heheheh…

M2U Fraud Mail

•November 3, 2008 • Leave a Comment

Hmm… Mungkin ada yg pernah menerima fraud mail spt d bawah… ada juga yg mempercayainya tanpa berfikir panjang terus mengikut sahaja arahan yg sperti yg diminta.. bagaimana cara mereka melakukan penipuan? berdasarkan aduan yg diterima oleh mangsa, penipu tersebut menggunakan taktik yg licik dgn menghantar mail kepada mangsa untuk menukar pin. dengan itu sindiket terbabit telah mengetahui nombor pin mangsa dan terus melakukan proses pemindahan wang.. seterusnya apa yg terjadi? mereka akan di hubungi oleh pihak bank utk memaklumkan mengenai perpindahan wang dari akaun mangsa ke pihak ketiga.. apabila mangsa menyemak kembali akaun mereka melalui maybank2u, mereka dapati wang dlm akaun mereka telah lesap.. utk kes spt ini, pihak bank tidak akan bertanggungjawab.. maybank juga telah mengeluarkan notis amaran tentang penipuan tersebut… bank lain juga turut mengambil langkah sama utk menyedarkan pelanggan mereka.. oleh yg demikian berhati² dgn penipu² yg pakar dalam teknologi yg kian canggih kini…

************** M2U Fraud mail ********************

Date: Thu, 30 Oct 2008 15:18:35 -0800
To:
mail@yahoo.com
Subject: M2U Online Account Verification
From: verification@ maybank2u.
com.my.sdwebpro. comM2U-Online-Account- Verification

Dear Maybank customers,

As you know we have been trying to fight phishing attacks targeted at  Maybank Account holders, We will not stop until we are sure that your online banking information are secure.

Everyday we try to upgrade and migrate our online banking server to make sure that your online banking details are protected. We urge you to assist us in ensuring the safety of your Online banking information by adhering to the security measures we are taking.

We implore you to make sure that your online banking details are always registered with us for as we continue this security measures by upgrading our online banking server. We are concerned about the protection of your online banking details and committed  to giving you a more improved internet banking services as we have your happiness and interest at heart. Failure to adhere to this security warning will be at your own risk as we wont be held responsible for any loss.

Please Follow the link below to upgrade with us;

 M2U-Online-Account- Verification

Security Management

Maybank Group

Daniel With Bicycle

•October 31, 2008 • Leave a Comment

Hmmm… bersama basikal barunya (sekarang dah tak baru lagi dah ☺). aku pon tak sure bila aku beli basikal ni kat anak aku si Daniel ni…. Kalu tak silap aku sebelum raya tahun lepas. sekarang nih basikal tu dah hilang some part…. dengan tayar dah pecah but still can use… menggunakan basikal tersebut utk mengejar aku…